Maszynka do miesa 887

Wilk do mięsa to nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wysoce wyższa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Knee Active Plus

Szeroki wybór wilków na zbycie zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) dodatkowo nie wymaga ogromnego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o dużej sile maszyny. Jak wszystkie urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa przyjmuje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To tanie urządzenie, tanie w niewygórowanych cenach, podawane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę jak w szybkich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i różnych ulepszaczy.